Τα Νέα μας

Εν αναμονή οι χοιροτρόφοι των σχεδίων βελτίωσης
05 Jan

Εν αναμονή οι χοιροτρόφοι των σχεδίων βελτίωσης

Τα Σχέδια Βελτίωσης περιμένουν οι χοιροτρόφοι για να προχωρήσουν σε επενδύσεις, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων κ. Ι. Μπούρας. Ο ίδιος είπε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου δεν διέκρινε κάποια πρόοδο ως προς την έκδοση Υπουργικής Απόφασης που αναμένει ο κτηνοτροφικός κλάδος για την πάταξη των ελληνοποιήσεων. Ο κ. Μπούρας πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία βρίσκεται σε επικοινωνία με υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ ώστε να γίνουν βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης. Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου, απαντώντας σε πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση ανέφερε ότι το υπουργείο έχει ήδη επεξεργαστεί τροποποίηση υφιστάμενης ΚΥΑ για την περαιτέρω αντιμετώπιση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων.

«Την πληροφόρηση ότι αναμένεται σύντομα έκδοση της ΚΥΑ για το ζήτημα των ελληνοποιήσεων την είχαμε μέχρι πριν από δέκα ημέρες. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό και η αίσθησή μας είναι ότι το θέμα έχει «παγώσει».

Αναφορικά με τα Σχέδια Βελτίωσης του νέου ΠΑΑ ο κ. Μπούρας ανέφερε: «έχουμε μείνει στην πληροφόρηση ότι το πρόγραμμα αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Το 2015 βέβαια έλεγαν ότι το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016, ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά δε θα πάμε πιο μετά. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο μας και τα Σχέδια Βελτίωσης ήδη έχουμε μια επικοινωνία με τα υπηρεασιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ και κάνουμε τις δικές μας επισημάνσεις έτσι ώστε όπου είναι δυνατόν να γίνουν βελτιώσεις. Ένα παράδειγμα που μπορώ να σας δώσω είναι όταν κάποιος θέλει να βελτιώσει και να λύσει περιβαλλοντικά θέματα. Θα χρειαστεί κεφάλαιο. Στα προηγούμενα σχέδια τα περιβαλλοντικά ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει κάποιος σε ένα πρόγραμμα, προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές με το υπουργείο πάνω σε αυτό. Αν το πρόγραμμα δηλαδή περιλλαμβάνει περιβαλλοντικά, να μην είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για την αδειοδότηση. Είναι κάποιες λεπτομέρειες, είναι όμως σημαντικές λεπτομέρειες.

Για την εικόνα της αγοράς ο κ. Μπούρας ανέφερε: «η οικονομική συγκυρία είναι άσχημη, δεν γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθεί ο κόσμος. Ως προς τη διεθνή αγορά, υπήρξε μια πτώση αλλά εδώ και δύο εβδομάδες υπάρχει σταθεροποίηση. Τουλάχιστον να μείνει σε αυτά τα επίπεδα».

Πηγή